Sitatunga - zvířátka ze zoo III.

Sitatunga se přirozeně vyskytuje na území dnešního Konga, Botswany a Zambie, kde obývá bažiny a podmáčené lesy, případně travnaté okolí řek nebo stojatých vod. Je možné ji spatřit i v Západní části Afriky, ale vždy potřebuje ke svému životu vodní tok nebo bažinu.

Patří mezi velké antilopy a běžně v kohoutku dosahuje výšky okolo jednoho metru. Samci jsou samozřejmě o něco vyšší a větší než samice a mohou dosahovat velikosti okolo 1,5 m a váha se pohybuje kolem 80 kg. Je u nich velmi dobře vyjádřen pohlavní dimorfismus, kdy samci jsou tmavě hnědí s bílými fleky a typickými rohy, kdežto samice jsou rezavé s bílými fleky po celém těle a bez rohů. Mláďata se rodí stejná jako samice, rezavá s bílými fleky.

Jako obranu před predátory nepoužívají jen dlouhé a  zašpičatělé rohy, ale také se velmi dobře skrývají ve vodě. Proto se vyskytují v bažinných územích a v oblastech řek. Při nebezpečí nejen dobře plavou, ale také se schovají do vody až po nozdry.

Jako všechny antilopy jsou i sitatungy býložravé a v jejich jídelníčku převládají vodní rostliny, listy keřů a různé traviny. Nepohrdnou však ani mladými a šťavnatými větvičkami stromů.


  • Currently2.9034334763948/5 Stars
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 (2330 hodnocení)

Článek Sitatunga - zvířátka ze zoo III. byl publikován 3.10.2011

Vytisknout Doporučit známému




Mohlo by Vás zajímat

Vyhledávání

dokumenty        inzeráty

Newsletter