Žirafa - zvířátka ze zoo II.díl

Žirafa (Giraffa camelopardalis) patří do řádu sudokopytníků a sama má několik poddruhů, které se liší nejen kresbou skvrn, ale také počtem růžků nebo místem výskytu. Domovinou žiraf jsou africké savany, kde vyhledávají rozsáhlé pláně, které jsou řídce porostlé vysokými stromy. Dříve se vyskytovaly skoro na celém území Afriky, kromě pouští a pralesů, dnes už jsou to pouze savany.

Žirafy patří mezi nejvyšší suchozemské obyvatele naší planety. Samci mohou dosahovat výšky okolo 5 metrů a váhou se pohybují v rozmezí okolo 1 tuny, někdy i více. Samice jsou oproti samcům menší a  drobnější stavby těla, ale i přesto se jedná o velká a impozantní zvířata. Typickým znakem všech žiraf je jejich dlouhý krk, který se však neskládá z velkého množství obratlů, ale je tvořen pouze sedmi obrovskými obratli. Na hlavě se nachází 2 až 4 růžky, které jsou zpočátku chrupavčité a postupem věku kostnatí. U samců sou růžky více výrazné a také je častěji a při ohrožení se snadno změní v silnou a účinnou obranu. Kopyta jsou natolik nebezpečná, že si na dospělou žirafu málo kdy troufne lev či jiná kočkovitá šelma. Jejich srst je krátká, zbarvené tvoří světle hnědožlutý podklad s tmavými skvrnami, které jsou většinou zaoblené, někdy mohou mít tvar hvězdy. Jejich skvrnité zbarvení je naprosto originální a nikdy se nenajdou dvě stejně skvrnité žirafy.

Žirafy patří mezi býložravé přežvýkavce a příjmem potravy stráví minimálně 12 hodin. Dlouhý krk a jazyk jim pomáhá v příjmu listí z vysokých stromů, kde jim v potravě nekonkuruje žádný jiný druh. Nejraději si pochutnávají na listech z akácií, v zajetí nepohrdnou ani senem či trávou, někdy se jejich jídelníček zpestřuje ovocem a zeleninou.

Nejvíce času žirafám zabere konzumace potravy a příjem tekutin, nejméně času za den tráví spánkem a to zhruba 5 hodin. Málokdy si při spánku lehnou, protože v takové poloze jsou nejzranitelnější. V zajetí je těžké spatřit žirafy v běhu, jelikož jim to výběh příliš nedovoluje. V přírodě jsou však schopny vyvinout rychlost okolo 50km/hod.

Žirafy žijí ve skupinkách, které tvoří několik samic s mláďaty a dominantní samec. Skupinky nejsou stálé a žirafy během svého života mohou vystřídat několik jiných skupin. Samice je březí okolo 15 měsíců a  po této době rodí jedno mládě o velikosti okolo 160cm. I přesto, že samice rodí ve stoje, nepadá mládě z velké výšky, protože se při porodu předními končetinami často dotýká země. Mládě se do půl hodiny postaví na své dlouhé nohy a začne přijímat mléko od matky. Stejně jako je dlouhá doba březosti, je dlouhé i období kojení, které trvá v průměru dalších 8 měsíců. Pohlavně dospělé jsou žirafy až okolo druhého nebo třetího roku života.

Mezi nejznámější poddruhy chované v zoo patří žirafa Rothschildova a žirafa síťovaná.


  • Currently3.0576550387597/5 Stars
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 (2064 hodnocení)

Článek Žirafa - zvířátka ze zoo II.díl byl publikován 16.7.2011

Vytisknout Doporučit známému




Mohlo by Vás zajímat

Vyhledávání

dokumenty        inzeráty

Newsletter